WOW Eventsi juhi Olavi Ruhno arvamus: 2024. aastal kasvab nälg ürituste järele

Novembris kutsuti mind Turundustreffile rääkima üritusturunduse turul toimuvast ja sellest, mida toob aasta 2024. Olen numbrite inimene, mitte selgeltnägija, seepärast oli see päris ambitsioonikas ülesanne. Annan ülevaate, mida numbrid ja uuringud mulle paljastasid. Aga alustame tagasivaatest.

Turundusagentuuride Liidus (TULI) on 10.11.2023 seisuga liikmeks 16 üritusturundusagentuuri. Võtsin võrdluse aluseks agentuuride müügikäibed aastatest 2019-2022 ja inforegister.ee hinnangu 2023* aasta müügikäivete kohta.

Vaadates graafikut, saab väita, et kliendid korraldavad endiselt üritusi ja seda tõusvas trendis. Saame tõdeda, et COVID19 tulemusena tekkinud august on ürituskorraldus hästi välja tulnud.

Saab väita, et see joon on usalduse trendijoon ehk kliendid usaldavad agentuuride kätte oma ürituste korraldamise. Sest üritusi ei korralda mitte agentuurid, vaid ikka kliendid. Agentuuri ülesanne on aidata klientidel lahendusi leida ning neid ellu viia.

2024. aasta kohta on numbrite järgi raske midagi ennustada. Nii kommertspankade kui ka Eesti Panga analüütikud räägivad üksiknäitajatest, aga suure pildi ennustamine on praeguses majanduspaabelis keeruline.

Küll aga on paar näitajat, mis annavad suunised 2024. aastal käitumise planeerimiseks.

 

image2

 

Esimene näidik: EMOR küsitles inimesi, kuidas neid mõjutab järgmise aasta maksutõus. 45% neist soovib rohkem raha säästa.

Teine näidik: kliendi ebakindluse indeks on juba kolm kvartalit järjest madalamal kui 2009. aasta kriisi ajal. Ehk inimesed on ebakindlad oma tuleviku suhtes ja Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel tekitavad selle tunde inflatsioon, saabuv maksutõus, kõrged laenude intressimäärad ja sõda Ukrainas.

WOW Eventsi jaoks oli 2009. aasta kriis esimene tõsine kriis ja sellepärast on sellel ajal toimunu väga selgelt meeles. Nimelt juhtus midagi väga imelikku.

Inimeste osalusprotsent üritustel oli 100%-120%. Matemaatiliselt pole võimalik, et kutsud 100 inimest, aga kohale tuleb 120, kuid nii oli. Võeti kaasa pereliikmeid, sõpru-sugulasi. Ja see trend kehtis nii turundus- kui sisekommunikatsiooniürituste kohta. Kuna üritusi korraldati rasketes oludes vähe ning inimesed ise ei soovinud raha kulutada, siis need, kes üritusi korraldasid, said maksimaalse tähelepanu.

See ongi ainuke ennustus, mida on praegu võimalik saabuva aasta kohta teha – ürituste nälg 2024. aastal kasvab. Kui inimesed hakkavad tänu ebakindlale tulevikule vähem kulutama, muutuvad ettevõtete poolt korraldatavad üritused inimestele väga oluliseks. See kehtib nii sisekommunikatsiooni- kui ka turundusürituste kohta.

Lisaks on ju müügitegevuse üks aluspõhimõtteid, et edu saabub kergelt nendel turgudel, kus teised veel ei toimeta. Luuleliselt öelduna: kõrbes paistab üksik lill kaugele silma. Ehk kui teised korraldavad tänu ebakindlatele majandusoludele üritusi vähem, siis need, kes neid korraldavad, saavad sihtgrupi kogu tähelepanu.

 


Uudised